Hem | Om oss | Om Kom-kommunicera | Temaarbete | Virtuella rum | PIM i praktiken | Animationer | Kurser | Kontakt

 

Temaarbete i skolan

 

När man arbetar med tema förvandlas klassrummet till en arbetsplats där man använder individens specifika kunskaper och färdigheter.
För ett lyckat Temaarbete krävs en omsorgsfull planering. Eleverna skall vara delaktiga i målsättning, tidsramar och hur arbetsgång och redovisningen skall gå till.
IT tekniken och IT kunskap är ett viktigt hjälpmedel i temaarbetet.

 

Exempel på Tema

 

   

Klass 8F fick som uppgift att göra en virtuell jordenruntresa.  Varje elev fick välja en grupp länder i någon världsdel som de ville besöka. De fick i dagboksform berätta om sin resa och illustrerade sedan denna med bilder från platser som de besökt. Bilderna bearbetade de med hjälp av Photoshop till turistbilder där de själva var närvarande. Arbetet redovisades på en gemensam hemsida.

         
   

Kass 4a gjorde en hemsida om Tema kroppen.  Varje elev fick söka fakta om en kroppsdel, skriva en uppsats, rita en bild och berätta hur kroppsdelen fungerar med en videoanimation.

 

         
   

Klass 3a arbetade med Solsystemet. Med hjälp av en hemsida redovisade de fakta om de olika planeterna.
Eleverna i klass 6c arbetade med tema naturens kretslopp. Man samlade fakta och gjorde animationer som sedan visades på hemsidan. 
Klass 2b hade tema Sagoslott.  På deras hemsida fanns ett gemensamt sagoslott. Om man klickade på slottets fönster kunde man lyssna på elevernas olika sagor.

         
   

Klass 4c arbetade med tema Sverige och utgick från Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige och producerade bland annat videoanimationer med skrönor från olika landskap.  Kartan om Sverige gjorde klassen i papier-maché. 
Klass 5c arbetade med Tema Europa. Man byggde en hemsidan med allmän fakta om Europa, och dess länder. Sedan gjorde man animationer utifrån europeiska folksagor. Europakartan som man använde tillverkade klassen gemensamt i träslöjden.
Klass 2b reste i världen och berättade om sina resor med hjälp av videoanimationer.

 

Temaarbete ur ett världsperspektiv

 

Vi måste kunna förstå att vi människor bara är en liten del av vår planet, på samma sätt som vi bara är ett sandkorn i relation till hela universum.
Vi måste också förstå att vår samtid är summan av alla samlade kunskaper och erfarenheter som människosläktet har. På samma sätt är det viktigt att förstå att de konflikter och problem som mänskligheten brottas med och som vi ständig blir påminda om via medierna har sin grund i vår gemensamma historia.
Det är därför viktigt att kunna relatera till både människans historia och deras miljöer.  Detta kallar jag kunskaper ur ett Världsperspektiv.   I det pedagogiska  arbete utgår vi ifrån världskartan.  Varifrån kommer vårt språk, vår mat, var musik, våra danser, våra sagor, våra religioner, våra högtider, o.s.v.?
Att kunna världskarta ska vara lika självklart som att kunna läsa och skriva. Vi ska kunna se världen i var vardag.

 
   

Klass 4 b arbetade i flera år med tema ”människan”.  De startade med Tema Kroppen. Därefter gjorde klassen en hemsida om världens klimat.  Klickar man på världskartan kan man t.ex. se var regnskogarna i världen finns. Klickar man sedan på Amazonas får man veta fakta om växter och djur som bor där.

         
   

När klassen året efter blev 5b arbetade man med tema människors kulturer. Man studerade gamla kulturer från hela världen.  Därefter samlade klassen fakta om hur våra olika språk har utvecklats.

         
   

Samma klass arbetade som 6b med skapelsemyter från olika världsdelar och producerade videoanimationer kring dessa. Därefter arbetade de med tema världens religioner.

Alla projekten presenterades på en gemensam hemsida.